Ќе се формира интернословенски јазик

Чешки лингвист и универзитетски професор работи на проект на креирање на универзален метасловенски јазик за комуникација меѓу словенските народи. Војтех

Прочитај повеќе

Ѓуро ја кани македонската публика на „Ѓурологија“

Популарниот и наградуван сараевски актер, режисер, хуморист, „надреалиста”- со еден збор, човекот институција Бранко Ѓуриќ- Ѓуро, лично ја кани македонската

Прочитај повеќе

Четири нови книги од докажани македонски автори

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со особено задоволство најавува дека објави четири нови книги од докажани македонски автори. Еден роман,

Прочитај повеќе

Рецепт на денот: Облак јајца

Идеите за поготовка на јајца никогаш не запираат, па така најновиот Instagram тренд е облак јајца. “Облак јајца” за прв

Прочитај повеќе

Психологија на нарцисизам

Нарцизам не е само еден вид на личност , тоа е всушност збир од карактеристики, кои се класифицирани и испитувани од

Прочитај повеќе

Археологија за економски напредок

Најновите археолошки пронајдоци во Египет можеби се патот кон излезот од кризната економска ситуација во државата. Археологијата во Египет придонесува

Прочитај повеќе

11 пати „Симпсонови“ прецизно ja предвиделе иднината

Пред шеснаесет години, во една епизода на „Симпсонови“ авторите предвиделе дека Доналд Трамп еден ден ќе стане претседател на САД. И

Прочитај повеќе